اساساً بازاریابی انبوه یک نوع استراتژی است که به سمت جلب سهم بزرگی از مخاطبان هدایت شده است. این استراتژی صرف نظر از جایگاه تفاوتهای شخصیتی، بالاترین تعداد مشتریان را هدف قرار میدهد. استراتژی بازاریابی انبوه که در این نوع استراتژیهای بازاریابی مشارکت دارند، بر حجم بالایی از فروشها در قیمتهای پایین تمرکز میکنند، به گونهای که بیشترین میزان در معرض دید قرار گرفتن را برای محصول مورد نظر بوجود آورند.
بازاریابی انبوه در تبلیغات محصولاتی که به عنوان لوازم ضروری در نظر گرفته شده و تضمین میشود که مردم به هر طریقی آنها را خریداری کنند، بسیار موثر واقع میشوند. محصولات بازاریابی انبوه برخی المانهای مشترک دارند که شامل موارد زیر هستند:
- توسعه محصول: معمولاً بازاریابی انبوه در ارتباط با محصولاتی با اهداف عمومی است که طیف وسیعی از مشتریان را جذب خود مینماید.
- طراحی: طرحها در استراتژی بازاریابی انبوه با هدف در دسترس بودن بالا طراحی میشوند.
- قیمت گذاری: المان قیمت گزینههای قابل دسترسی را برای پایه مشتریان وسیعی بوجود میآورد.
- ترویج: رسانههای اطلاع رسانی معمولاً در ارتباط با بازاریابی انبوه هستند، زیرا این رسانهها میتوانند به طیف گستردهای از مشتریان دسترسی داشته باشند.
برخی ویژگیهای اصلی بازاریابی انبوه عبارتند از:
- بازاریابی انبوه عموماً بر قسمت بزرگی از مخاطبان تمرکز میکند.
- هدف شامل روند پراکندهای است. شرکتها باید تا حد امکان افراد بیشتری را هدف قرار دهند تا نتیجه بازگشتی حاصل شود.
- رسانههای انبوه برای نشر پیامهای غیر متمایزی از محصول استفاده میشوند.
- اکثریت شرکتها از این استراتژی برای ایجاد یک تصویر برند و فعالیتهای یادآوری برند یا معرفی یک محصول جدید به بازار، استفاده میکنند.
تعریف بازاریابی انبوه
این نوع بازاریابی، یک استراتژی بازاریابی غیرمتمایز است که در آن سازمان تصمیم به نادیده گرفتن بازاریابی جاویژه (niche marketing) و بخشهای بازار کرده و تلاش میکند تا با یک استراتژی یا پیشنهاد کل بازار را جذب نماید.
مثالهایی از بازاریابی انبوه
اپراتورهای مخابراتی به دلیل اینکه خدمات ارتباطی توسط تعداد گستردهای از افراد استفاده میشود، از کمپینهای بازاریابی انبوه استفاده میکنند. علاوه بر این، چندین محصول FMCG مانند صابونها و شویندهها از تکنیک بازاریابی انبوه بهره میبرند. دئودرانتهای بدنی به همراه محصولات بهداشتی شخصی به دلیل اینکه توسط بخش بزرگی از بازار مورد استفاده قرار میگیرند، از بازاریابی انبوه استفاده میکنند.
کوکا کولا یکی دیگر از مثالهایی است که از بازاریابی انبوه استفاده میکند. تبلیغات تلویزیونی این شرکت را میتوان در تعطیلات زمستانی مشاهده کرد که برای جذب همه افراد طراحی شدهاند. به دلیل اینکه کوکاکولا محصولی است که اندازه مختلفی از لحاظ محبوبیت را پوشش میدهد، کمپین بازاریابی انبوه آن نشان داده است که در طول زمان بسیار موثر و موفق بوده است.
بازاریابی محصولات به انبوه افراد در بخشهایی مانند زمان مصرف خوب، FMCG همراه با برخی از خدمات، بسیار رایج است. با این حال، محصولاتی که نیاز به تامین نیاز مشتریانشان دارند باید استراتژیهای بازاریابی متمایزی پیاده سازی کنند.
رسانه بازاریابی انبوه
برای برگزاری یک کمپین بازاریابی انبوه، تبلیغات باید بر “مجموعهای از نیازهای محصول که برای بیشتر مشتریان در بازار هدف مشترک است” تمرکز نماید (Bennett & Strydom, 2001). به طور سنتی این کمپین بر موارد زیر تمرکز میکند:
- رسانههای اجتماعی
- تلویزیون / رادیو
- روزنامهها
- مجلات
- بازاریابی ایمیلی
مزایا و معایب بازاریابی انبوه
مزیت اصلی تبلیغات و فروش به بازار انبوه کارآمدی از لحاظ هزینه و هدف فعالیتها در مقیاس بزرگتر است. همه پیامهای تبلیغاتی که از طریق رسانههای انبوه مانند رسانههای صدا و سیما و رسانههای چاپی نشر مییابند، پتانسیل دست یابی به میلیونها بازدید کننده با یک بار نمایش را دارند. علاوه بر این، صرفه جویی مقیاس میتواند توزیع انبوه محصولات را در مقایسه با حالت آماده سازی و تحویل محصولات به پایگاههای بخشهای خاصی از بازار، با قیمت کمتری انجام دهد.
به دلیل اینکه پیام تعریف شده بوده و فعالیت برندینگ متمرکزتر است، تصویر برند در ذهن مردم تقویت میشود. این پیوند بین تصویر قوی برند و رهبری هزینه توانایی ایجاد مانعی برای ورود به بازار را دارد که میتواند هم رقبا و هم رقابت را از بین ببرد.
معایب
با وجود مزایای بسیار برای بازاریابی انبوه، این تکنیک همچنین برخی نقاط ضعف برای کسب و کارها دارد. استراتژی بازاریابی غیرمتمایز یا همان بازاریابی انبوه سبب میشود تا شما تمام تخم مرغهای خود را در یک سبد قرار دهید. این امر آنها را ذاتاً در معرض تغییراتی که در محیط بازار اتفاق میافتد، قرار میدهد.
یکی دیگر از معایب این نوع بازاریابی، این است که مشتریان وفادار شناسایی نمیشوند، چون از طریق کانالهای جذب شدهاند که نمیتوان آنها را رصد کرد. این مشکل سبب میشود تا هزینههای جانبی دیگری به شرکت تحمیل شود، چون کسبوکارها باید تلاش کنند ارتباط نزدیکی با کاربران داشته باشند و از تغییر برند مشتریان خود در حد امکان جلوگیری کنند.
عیب دیگر این روش میتواند این مطلب باشد که شرکتهایی که کسب رضایت همه افراد در یک بازار با یک محصول را هدف قرار میدهند، ممکن است توسط رقبایی که بر خدمات رسانی به بخشهای کوچکی از بازار تمرکز دارند، به چالش کشیده شوند.
جمع بندی
استراتژی بازاریابی انبوه، برای محصولات جدید یا ایجاد تصویر برند میتواند بسیار موثر باشد. نیاز به محصولات باید تعیین شده باشد تا بتوان بیشترین نرخ بازگشت را از طریق بازاریابی به انبوه افراد کسب کرد.
کتاب الکترونیکی بازاریابی در اینستاگرام را از لینک زیر دریافت کنید.
فروش ویژه – ۵۰,۰۰۰ تومان ۳۹,۰۰۰ تومان
علاوه بر مزایای بیان شده برای این نوع استراتژی بازاریابی، میتوان بیان کرد که هزینهی بالای اجرای آن و نرخ بازگشت سرمایه آن را میتوان از مهمترین معایب آن نام برد.