انتخاب بازار هدف یکی از مهمترین وظایف بازاریاب در هر سازمان و کسبوکاری است. بازار هدف، پایه و اساس همه عناصر استراتژی بازاریابی شما است. از توسعه محصول و نامگذاری آن گرفته تا ارائه تبلیغات در کانالهای مختلف، همگی به تعیین بازار هدف بستگی دارند. در هیچ کسبوکاری «همه مردم» نمیتوانند مشتری و مخاطب باشند، در نتیجه شناسایی بازار هدف کمک خواهد کرد تا با ایجاد درک بهتری از مشتریان و مخاطبان هدف، تلاشهای بازاریابی خود را منظم و هدفمندتر کنید.
یک فایل تمپلیت EXCEL برای برنامه بازاریابی
تنظیم برنامه کمپینها در کانالهای مختلف تبلیغاتی
تخصیص بودجه مالی هر کمپین و اهداف مورد انتظار
محاسبه اتوماتیک شاخصهای کلیدی عملکرد (KPIs) در بازاریابی
و فایل راهنما + ۶ ماه پشتیبانی آنلاین استفاده …
فروش ویژه – ۱۳۹,۰۰۰ تومان ۹۹,۰۰۰ تومان
در این مطلب به ارائه تعریف بازار هدف پرداخته و روشهای ساده ولی مهمی را برای یک انتخاب صحیح به شما ارائه میکنیم. برای آشنایی با این مفهوم و روشهای تعیین آن، مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
تعریف بازار هدف
یک بازار هدف شامل گروه خاصی از افراد است که قصد دارید انرژی بازاریابی خود را بر روی آنها متمرکز کنید. این افراد به احتمال زیاد خریداران محصولات و خدمات شما خواهند بود و دارای برخی از خصوصیات مشترک رفتاری و جمعیتی هستند. هرچه در انتخاب بازار هدف خود دقت بیشتری به خرج دهید، چشمانداز بهتری از مسیر بازاریابی و توسعه محصول خود خواهید داشت. برای تعیین دقیق این طیف از مردم، میتوانید از اطلاعات کلی شروع کرده و به مرور زمان جزئیات اطلاعات خود را افزایش دهید.
تعریف دقیق بازار هدف باید براساس تحقیقات اصولی از مخاطبان صورت گرفته و بر پایه حدسهای بیهوده نباشد. در ادامه این مقاله به ارائه ۷ راهنمایی دقیق برای شناسایی و تعیین بازار هدف میپردازیم.
بیشتر بخوانید: تعریف بازار هدف چیست؟ رایجترین بخشبندی بازار هدف
روشهای تحقیق مخاطبان برای شناسایی و انتخاب بازار هدف
اگر به دنبال روشها و مراحل تعیین بازار هدف کسبوکار خود هستید، نکات و روشهای زیر میتواند برای شما مفید باشند:
اطلاعات مشتریان کنونی خود را جذب کنید.
اولین قدم برای تشخیص بازار هدف و مشتریان، جمعآوری اطلاعات افرادی است که هماکنون از محصولات و خدمات شما خرید میکنند. هنگامی که اطلاعات مشتریان فعلی خود را جمعآوری کرده و نقاط مشترک آن را کشف کردید، قادر خواهید بود تا افراد بیشتری را به عنوان مشتریان بالقوه خود شناسایی کنید. تنها باید به این نکته دقت کنید که جمعآوری اطلاعات مشتریان نباید باعث آزردگی آنها شود. به عبارت دیگر تمام تلاش خود را برای کسب اطلاعات مفید و مختصر مشتریان به کار بگیرید.
اطلاعاتی از قبیل سن، مکان زندگی، جنسیت، زبان، سطح درآمد و قدرت هزینه کردن، علایق، مرحله زندگی ( دانشجو، فرزند، سرپرست، شاغل و غیره ) و برخی دیگر اطلاعاتی که در محصولات و یا خدمات کسبوکار شما ارزشمندند، میتوانند به عنوان داده مفید از کاربران جمعآوری شوند.
وبسایت و شبکههای اجتماعی خود را تحلیل کنید.
وبسایت و شبکههای اجتماعی کسبوکار شما بهترین مکان برای شناسایی جامعه هدف و ویژگیهای مشترک آنها است. ممکن است برخی از کاربران و دنبال کنندگان شما در این شبکههای اجتماعی در حال حاضر جزو مشتریان شما نبوده و صرفاً علاقهمند به خدمات و محصولاتتان باشند. بررسی شبکههای اجتماعی نظیر فیسبوک، توئیتر، پینترست، اینستاگرام، لینکدین، یوتویوب و سایر شبکههایی که مخاطبان شما در آن حضور دارند، میتواند به جمعآوری بیدردسر اطلاعات شما کمک کند.
رقبای خود را تحلیل کنید.
پس از شناسایی ویژگیهای خریداران خود، نوبت به بررسی مخاطبان رقبایتان خواهد رسید. بررسی مخاطبان رقبا به چند سؤال مهم پاسخ میدهد: آیا رقیبانتان نیز در همان حوزه و مسیر شما در حرکت هستند؟ آیا رقبا به جنبههایی که شما از آن غافل بودهاید، فکر کردهاند؟ رقبایتان چگونه سعی در تثبیت موقعیت خود در بازار دارند؟ هرچند که کسب اطلاعات در مورد افراد در حال تعامل با رقبا به صورت کامل و با جزئیات دقیق دشوار است، اما به دست آوردن یک دید کلی از مشتریان کسبوکار رقیب نیز میتواند چشماندازهای بهتری برای شما مهیا کند.
بیشتر بخوانید: اهمیت شناخت بازار هدف و مشتری هدف و نحوه تدوین آنها
در مورد ارزش و مزیت رقابتی محصول و یا خدمات خود شفاف باشید.
همه بازاریابان باید تفاوت ویژگی و مزیت یک محصول را درک کنند. ممکن است شما تمام ویژگیهای کلی و جزئی محصولات خود را در یک لیست بلند و بالا تهیه کنید؛ اما به احتمال زیاد این لیست مخاطبانتان را متقاعد به خرید نکند. اما در صورتی که به صورت شفاف به مزایای محصول و خدمات خود بپردازید، قضیه متفاوتتر خواهد بود.
به بیان ساده ویژگی همان چیزی است که محصول شما توانایی انجام دادن آن را دارد؛ اما مزیت مربوط به نتیجه نهایی خواهد شد. مزیت یک محصول و خدمت دقیقاً نشان میدهد که آن چگونه میتواند باعث آسودگی و رفع یکی از مشکلات مشتریان شود. برای مثال ممکن است شما به عنوان یک طراح دکوراسیون خانگی، محصولاتی با ابعاد کوچک ویژه خانههای کوچک باشد. در این شرایط کوچکی ابعاد ویژگی محصول شما به شمار میرود. اما اگر بتوانید نشان دهید که این المانها تا چه اندازهای در فضای خانههای کوچک صرفهجویی کرده و باعث دلنشینتر شدن فضا میشوند، یک مزیت را ارائه کردهاید.
بازار هدف خود را تعریف و آزمایش کنید.
در این مرحله از انتخاب بازار هدف، لازم است تا اطلاعاتی را که تاکنون جمعآوری کردهاید را بر روی کاغذ آورده و سپس آن را آزمایش کنید. برای مثال میتوانید با عبارتی مشابه این جمله آغاز کنید: « بازار هدف ما زنان/ مردانی با دامنه سنی … تا …. سال هستند که در موقعیت مکانی ….. زندگی کرده و به فعالیتهایی مانند …. علاقه دارند.» هرچه قادر به جمعآوری اطلاعات بیشتری از مخاطبان باشید، این جمله ایجاد شده دقیق و بهتر خواهد بود.
در نهایت نوبت به آزمایش بازار هدف انتخابی و بهینهسازی تبلیغات خواهد رسید. برای مثال میتوانید با ایجاد یک کمپین، بازار هدف و مسیر تبلیغاتی خود را بررسی کنید. آیا لحن انتخابی شما برای مخاطبانتان جذابیت دارد؟ آیا تصاویر به کار رفته در تبلیغات توانستهاند به اندازه کافی تأثیرگذار باشند؟ با بررسی ویژگیهای کمپینهای موفق و مخاطبان هر یک از آنها، میتوانید اطلاعات خوبی در این زمینه به دست آورید.
مخاطبانی به گستردگی بازار هدف
در این مقاله به مفهوم و مراحل انتخاب بازار هدف پرداختیم. بازار هدف نقش بسیار مهمی در موفقیت اهداف کلی و بازاریابی یک کسبوکار و سازمان دارد. پس با صرف مدت زمان و انرژی کافی برای شناسایی و انتخاب بازار مخاطبان هدف خود، مسیر حرکتتان را با اعتماد بیشتری ساخته و ادامه دهید.
کتاب الکترونیکی بازاریابی در اینستاگرام را از لینک زیر دریافت کنید.
فروش ویژه – ۵۰,۰۰۰ تومان ۳۹,۰۰۰ تومان
بازار هدف شما شامل کدام دسته از مردم است؟ نظرات و تجربیات خود در این خصوص را با ما و سایر کاربران شبتا به اشتراک بگذارید.